På gång

Här kommer vi att fortlöpande annonsera om nyheter och sådant som är på gång.

Ändring av måndagsföredraget den 20 mars, kl. 13−14
På grund av sjukdom har det blivit nödvändigt att ställa in måndagsföredraget med Barbro Westerholm den 20 mars där hon skulle tala om hur de äldres situation ser ut i dagens Sverige.

Föredraget ersätts med:

Göteborgs arkitektur − internationella perspektiv
Johan Linton är universitetslektor och docent i arkitekturens teori och historia vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Han är civilingenjör i teknisk fysik och arkitekt, och doktorerade med en avhandling om Le Corbusiers arkitekturteori. Han har publicerat ett stort antal texter om Le Corbusier men också om andra perioder i arkitekturhistorien samt om svensk samtidsarkitektur.

Den besvärliga Elin Wägner
Författaren, journalisten och programledaren Ulrika Knutson berättar måndag den 24 april kl. 14 – 15 om den omskrivna och mycket omdebatterade  Elin Wägner utifrån sin bok: Den besvärliga Elin Wägner (2020). Wägner var en av flera viktiga personer i hennes tidigare bok om Fogelstadkvinnorna: Kvinnor på gränsen till genombrott: Grupporträtt av Tidevarvets kvinnor. I denna porträtteras Elin Wägner som mer hårding än helgon.
Avgift 150 kr.

Klassiskt och modernt inom arkitekturen – NYTT ERJUDANDE!
Vi erbjuder nu ytterligare en möjlighet att delta i föreläsningsserien Klassiskt och modernt inom arkitekturen med samma föreläsningar, samma tider men utan vandringar. Du bokar dig på Klassiskt och modernt inom arkitekturen 2!
Avgift 800 kr.

Vad kan vi lära oss av Covid-19
Vi vill också påminna om en aktuell föreläsning redan nupå tisdag den 14 mars kl. 14–15.45 med Åsa Torinsson Naluai: Vad kan vi lära oss av Covid-19 och vårt arv från Neandertalaren − en blick tillbaka i tiden.

Åsa Torinsson Naluai är docent vid Institutionen för biomedicin, Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet. Hennes forskargrupp hoppas kunna hitta biologiska markörer som förändras och ger varningssignaler innan kroniska sjukdomar bryter ut. Genom att studera och följa biologiska markörer och se signalerna i tid kommer möjligheter att förhindra eller bromsa sjukdomsförlopp.

Nobelpriset i fysiologi eller medicin år 2022 tilldelades Svante Pääbo. Genom att ta fram den genetiska koden för neandertalaren så har han möjliggjort spännande jämförelser mellan den moderna människan och neandertalaren. Kanske kan dessa fynd leda till att vi förstår samband mellan dagens miljö och genetik som leder till våra moderna sjukdomar.
Avgift 250 kr

Föredragen äger rum i Göteborgs Adventkyrka vid Norra Allégatan 6.

Följ oss på Facebook:
https://www.facebook.com/100086912616255